Tuesday, May 28, 2013

Auberginterapi-gratäng


Vår variant på ett recept från mongoliankitchen.com ( http://mongoliankitchen.com/aubergine-pasta-bake/ ).
Vi använde enklare bechamelsås och mycket mera kryddor.

6-8 portioner

2 auberginer
250 g valfri pasta (vi använde fjärilspasta)
olivolja

Tomatsås:
1 gul lök
3 klyftor vitlök
ca 4 soltorkade tomater, mixade
massa tomatpuré, typ 4-5 matskedar
chiliflakes, några skak
ca 1 dl rött portvin
ca 1 dl grönsaksbuljong
400 g passerade tomater
ca 1 tsk paprikapulver
ca 1 msk oregano
1/2 tsk timjan
1/2 tsk mynta
örtsalt
svartpeppar

Bechamel:
50 g mjölkfritt margarin
vetemjöl
sojamjölk
muskot
örtsalt
svartpeppar
vitpeppar
parmazano (vegansk parmesan, b-jäst eller dyl funkar säkert också)

1/2 dl ströbröd kryddat med salt, peppar och paprikapulver att toppa det hela med

Skiva auberginen längsgående i 0,5 - 1 cm tjocka skivor. Stek i mycket olivolja, salta och peppra, tills de ser välstekta och goda ut. Finns tillfälle kan man gnida dem med olivolja och kryddor och grilla istället!
Koka pastan nästan klar, väldigt al dente (den kommer bli färdig i ugnen).

Tomatsås:
Stek lök och vitlök i olivolja tills något genomskinlig. Häll i chiliflakes, soltorkade tomatmixen och tomatpure och gosa in det. Lägg till portvin och låt sjuda in någon minut. Häll i buljong, passerade tomater, oregano, timjan, mynta och paprikapulver. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.

Blanda pastan med ca tre fjärdedelar av såsen, spara en fjärdedel för att bottna och toppa pastadelen i gratängen med. 
Sprid ut hälften av kvarvarande sås i en ca 20x30 cm stor ugnsform. Gör ett lager av hälften av auberginerna på detta. Sprid ut all pasta över detta, och toppa pastan med kvarvarande sås. Bygg ett lager aubergine till på det. Detta ska sedan toppas med...

Bechamel:
Smält smöret, red med mjöl tills det är rejält tjock och svårrott. Vispa hela tiden! späd försiktigt med sojamjölken tills önskad konsistens uppnås, se till att vispa ut klumpar hela tiden. Såsen ska vara flytande men med lite tröghet. Lägg till kryddor, och smaka av. 

Sprid bechamel över auberginlagret samt täck detta med ströbrödet. Kör i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter. ÄT! 

No comments:

Post a Comment